JUGLANS REGIA L.

 

Odjeljak: Spermatophyta (sjemenjače)          

Pododjeljak: Magnoliophytina (Angiospermae, kritosjemenjače)

Razred: Magnoliatae (Dicotyledoneae, dvosupnice)        

Red: Juglandales

Porodica: Juglandaceae

Rod: Juglans

Vrsta: Juglans regia L.

 

Hrvatski nazivi: pitomi orah, orah, orih, bijeli orah

Engl. walnut

Njem. Nussbaum, Wallnuss

 

Opis svojte:  Listopadno drvo, razgranate, kuglasto zaobljene krošnje, naraste i do 25 m. Snažan korijen s puno bočnih korijena navodno može prodrijeti i kroz beton. Kora mladih stabala je glatka i tamnosiva, a starenjem stabla postaje uzdužno ispucala i svjetlija.

                     Listovi- neparno, perasto sastavljeni listovi s dugoljasto jajastim liskama; 20-50 cm dugi; u proljeće, dok su mladi, crvenkasti, kasnije pozelene.

                     Cvjetovi-  Cvjetovi su jednospolni, a biljke su jednodomne, znači da se na jednoj biljci nalaze odvojeni muški i ženski cvjetovi. Muški su cvjetovi sakupljeni u rahlim visećim resama s ljuskavim braktejama i 2-40 prašnika; dugi su do 10 cm, a smješteni su postrance u pazuhu listova. Ženski se cvjetovi razvijaju pojedinačno ili po 2-5 zajedno, a razvijaju se iz mješovitih pupoljaka na vrhu zelenih mladica u početku vegetacije. Neugledni su, sitni, zeleni, a sastoje se od dvokrakog perastog tučka, koji je posađen u okruglu plodnicu. Plodnica je podrasla s jednim sjemenim zametkom. Cvjetovi ne ispuštaju mirisni nektar pa ih pčele ni ne posjećuju. Orasi su anemofilne  vrste, što znači da je oprašivanje cvjetova peludom kojega prenosi vjetar. Cvate tijekom 3. i 4. mjeseca.

                    Plod- Plod oraha je okrugla koštunica, omotana vanjskim zelenim, sočnim i trpkim omotačem. Kad orah dozori mesnati omotač se suši i puca, a plodovi ispadaju iz njega. Unutar drvenaste ljuske nalazi se jezgra ploda tj. sjemenka koja sadrži velike smežurane jestive supke.

ženski cvijet

muški cvat

zreli plodovi

plod u zriobi

Rasprostranjenost i stanište: Podrijetlom iz jugozapadne Azije i jugoistočne Europe, vrsta je kod nas samonikla u termofilnim listopadnim šumama. Raste od nizinskog do brdskog pojasa, na blagim položajima u miješanim listopadnim šumama, na plodnim, dubokim, pjeskovitim ili pak kamenitim vapnenastim tlima; zbog jestivih plodova uzgaja se kao voćna vrsta pa je nalazimo u voćnjacima, te na plantažama.

 

Zanimljivosti

► Latinsko ime Juglans regia. dolazi od „Jovis glans“= Jupiterov žir, te „regia“= kraljevski dvor, što potvrđuje njegovu plemenitost.

► Zbog svoje vrijednosti nazivali su ga „ kraljevskim orahom“, a u narodu se pojavila i izreka: „ Kao što nije sigurna sjemenka u ljusci oraha, tako je nesigurno i sve što čovjek očekuje u braku“.

► Budući da jezgra oraha izgledom asocira na mozak, smatrali su je hranom koja potiče rad mozga!

► Poslovica kaže: „U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orah!“

► Zanimljiva pojava kod oraha je tzv. apomiksis, plod sa sjemenom nastao bez oplodnje, čest slučaj i kod limuna.

► Od davnina su poznata ljekovita svojstva oraha, sabiru se kora, rese i sok (travanj, svibanj),

 listovi (lipanj), nezreli plodovi (lipanj, srpanj) te zreli plodovi (rujan).

Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristi od samog stvaranja svijeta. Biblija već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavlja uz žitarice i voće među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku.

 

Listovi oraha sadrže tanine, eterično ulje, inozit, kvarcetin, gorke tvari te juglan.

Ljuska sadrži tanin, masno ulje, oksalnu, limunsku i jabučnu kiselinu, emulzin, peroksidazu, hidrojuglan, inozitol, smole te mnoge soli.

Jezgre oraha sadrže preko 50 % masnih ulja, nezasićenih masnih kiselina, aminokiseline, bjelančevine (16%), ugljikohidrate (18%), mineralne soli, vitamin A, u manjim količinama vitamine C, E, B6, folnu kiselinu, Zn, Cu, Mn, K, Ca, P, J, S, Mg. U orasima su nađeni i flavonoidi (tvari antioksidativnog djelovanja) a pomažu u borbi protiv karcinoma i srčanih bolesti.

Iako je kaloričan (na 100g ima 698 kcal ili 2924 kJ) i mastan, zbog brojnih ljekovitih svojstava ipak se preporuča njegova upotreba posebno stoga jer je dokazano da djeluje na smanjenje sadržaja ukupnog i štetnog LDL kolesterola u organizmu.

Orah jača imunološki sustav, uravnotežuje tlak, pomaže kod slabe jetre, koristi se kao oblog za rane, te kod raznih kožnih bolesti kao što su akne, tvrdokorni ekcemi, ozebline, čaj se koristi za grgljanje te protiv proljeva, u obliku kupelji koristi se kod znojenja ruku i nogu, čaj od resa koristi se protiv pucanja kapilara i krvarenja hemoroida i za brojna druga stanja. Kao i kod svih droga koje sadrže trijeslovine, i ovdje je potreban oprez jer kod osjetljivih ljudi može uzrokovati slabost i povraćanje.

Njegova višestruka iskoristivost čini ga stvarno kraljem među voćem:

- svježi listovi koriste se za bojenje kose i kože (zbog juglana koji sadrže), juglon dobiven iz svježih listova i usplođa dodaje se kao boja kremama i uljima za sunčanje

- poznato je i da listovi djeluju insekticidno, svježi listovi zbog jaka mirisa tjeraju kućne nametnike, osobito mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce

- od omotača ploda oraha priprema se orahova rakija koja se smatra univerzalnim sredstvom za sve probleme sa želucem

- od mladih zelenih oraha proizvode se sirup, ekstrakt, tinktura, orahovo ulje

- od mladih pupoljaka radi se mast protiv prhuti i ispadanja kose

- orah je svoju upotrebu našao i u drvnoj industriji kao vrlo kvalitetno drvo za proizvodnju namještaja, a drvenaste ljuske koriste se kao ogrjevni materijal, nastirka pa čak i u cvjećarstvu kod izrade aranžmana

- naravno orah je neizostavna namirnica za pripremanje kolača

 

Problemi i što se može učiniti:

- mnogi voćari žale se da njihov orah nikako da prorodi, a kad i počne davati plodove oni nisu ni slični onom kojeg su posijali, no to je karakteristika većine samoniklih voćnih vrsta, zato se između ostalog orah cijepi; iako su cijepljene sadnice oraha skuplje od tzv „sjemenjaka“, kasnije ćete biti sretni što ste se ipak odlučili za taj trošak jer kvaliteta ipak ima cijenu

- „crvljivost“ plodova drugi je najčešći problem, radi se zapravo o orahovom savijaču (Cydia amplana); ženka leptira ovog štetnika polaže jaja u zelene plodove oraha, iz jaja izlazi gusjenica (ne crv!), ona se zavlači u plod u kojem se razvija hraneći se jezgrom ploda; kod intenzivnog uzgoja oraha niske krošnje ekonomski je opravdano suzbijanje savijača, no pojedinačna stabla zbog njihove visine najčešće nije moguće kvalitetno zaštititi; voćari hobisti problem mogu djelomično riješiti vješanjem žutih ljepljivih ploča na stabla oraha; postavljanje lovnih pojaseva od valovite ljepenke na deblu oraha također smanjuje broj štetnika, ličinke štetnika zavlače se pod takve skrovite zone i u određeno vrijeme lako ih je uništiti skidanjem tih lovki.

- zadnjih godina voćari se žale da su im orasi crni, simptomi asociraju na jednu od dvije bolesti; tzv. bakterijska pjegavost oraha koju uzrokuje bakterija Xantomonas arboricola pv. juglandis, najviše štete radi na plodu, no napada i mladice, list pa čak i rese, pojavljuje se od zametanja do sazrijevanja plodova, no najosjetljivija faza razvoja je kada su plodovi veličine lješnjaka;  prvo se uočavaju bijele pjege koje kasnije pocrne, unutrašnjost ploda potpuno pocrni, na listu i mladicama vidljive su karakteristične crne pjege, na mladicama izdužene pjege crne, a mladice se počinju sušiti od vrha do oboljelog mjesta; drugi je problem tzv. antraknoza ili siva pjegavost oraha  (Gnomonia leptostyla ili Gnomonia juglandis), simptomi bolesti uočljivi su na listu, plodu i mladicama u obliku sivkastih pjega koje na rubovima pocrne, pri jačem napadu orasi mogu već ljeti ostati bez lišća, a može doći i do opadanja plodova dok su još zeleni; manje iskusni voćari često brkaju ove dvije bolesti, obje su češće u kišnim i vlažnim godinama, a suzbijaju se prskanjem fungicidima na bazi bakra ( Kocide DF, Champion WP, Nordox Super WP i dr.) na početku vegetacije pa do kraja lipnja (da bi se suzbile primarne infekcije), a ukoliko je ljeto kišno i vlažno ( povoljni su uvjeti za razvoj bolesti), treba napraviti još jedno prskanje nekim organskim (kontaktnim) fungicidom na bazi mankozeba ( Dithane M-45 WP) ili kaptana (Captan WP, Marpan 50 WP i dr.);

- veliki problem su i šumske životinje koje oštećuju plodove, a na koje se žale voćari čiji su voćnjaci u blizini šume; štete rade vjeverice, puhovi i djetlići; što učiniti? Pa za početak nemojte se uzrujavati jer iskreno pomoći baš i nema; puhovi su djelomice zakonom zaštićene životinje; možete postaviti strašila, klopoce, CD-ove koji će blještiti na suncu, aparate koji rastjeruju zvukovima i slične priručne naprave, no budući da ste sigurno ekološki osviješteni i ljubitelj prirode, prepustite dio bogatog uroda i drugim stanovnicima prirode;

 

Recepti:

 

RAKIJA OD ORAHA (ORAHOVAČA)

 

Sastojci:

1 l rakije

20 mladih zelenih oraha

1g klinčića

1 g cimetove kore

1 g suhog korijena đumbira

250 g šećerne otopine

Priprema:

Operite orahe, narežite na četvrtine i prelijte rakijom, dodajte klinčić, cimet, đumbir, začepite pa stavite na sunčano mjesto neka stoji mjesec dana; sada dodajte u rakiju šećernu otopinu i ponovo stavite na sunce na mjesec dana; nakon toga procijedite i možete koristiti.

 

SIRUP

 

Sastojci:

½ kg zelenih oraha

1 l vode

2 kg meda

Priprema:

Sakupite mlade, zelene orahe, operite, narežite na četvrtine pa kuhajte 2 sata. Procijedite pa dobivenu tekućinu pomiješajte s medom, a zatim ponovo kuhajte da se zgusne ko sirup.

Primjena:

Jedna žlica za kavu sirupa na 1,5 dl vode ili čaja, 2 do 4 puta. Sirup se koristi za jačanje želuca i štitnjače te mišića i čitavog organizma. Razrijeđen se koristi za grgljanje kod upale grla i usne šupljine.

 

MAST

 

Sastojci:

5 žlica mladih pupoljaka

½ kg svinjske masti

Priprema:

Pupoljke kuhati u masti pola sata, spremiti u ambalažu s poklopcem, ohladiti, čuvati u hladnjaku.

Primjena:

Protiv prhuti i opadanja kose.

 

KOLAČI

 

KUGLICE S ORASIMA

 

Sastojci:

20 dag mljevenih oraha

2 vrećice vanili šećera

2 bjelanjka

3 velike žlice ruma

20 dag ribane čokolade

Priprema:

Pomiješajte orahe, vanili šećer, čokoladu, bjelanjke i rum, radite kuglice i uvaljajte ih u kristal šećer.

 

PITA OD ORAHA

 

Sastojci:

31 dag brašna (glatkog)

21 dag margarina

14 dag šećera

3 žutanjka

Priprema:

Zamijesi tijesto. Dio tijesta tanko razvuci po pratvanu (dio ostavi za gitrice). Tijesto namaži pekmezom od marelica. Filaj filom.

Fila:

od 3 bjelanjka istuci snijeg, dodaj 10 dag šećera, i lagano umiješaj 10 dag mljevenih oraha. Preko file postavi gitrice.

 

TOBLERONE TROKUTI

 

2 dl mlijeka, 50 dl šećera, 30 dag margarina, 10 dag čokolade – sve otopiti na pari pa dodati 40 dag mljevenih keksa, 20 dag grožđica, 15 dag mljevenih oraha, 3 žlice ruma; filaj oblatne

 

 

POLUMJESECI

 

Sastojci:

12.5 dag margarina

12.5 dag margarina

4 jaja

1/2 šalice mlijeka

18 dag oštrog brašna

1/2 praška za pecivo

7 dag mljevenih oraha

Priprema:

 margarin miksati sa  šećerom i 4 žumanjka, dodati 1/2 šalice mlijeka, oštrog brašna, 1/2 praška za pecivo, mljevene orahe, sve to dobro pomiješati pa dodati snijeg od 4 bjelanjka; peći, 5 min. prije kraja dodati  filu pa zapeći

Fila:

 4 žlice vode, 25 dag šećera, 1 vanili šećer – kuhati dok se šećer ne otopi, maknuti s vatre pa dodati: 10 dag mljevenih oraha, 1 žlica ruma, 1 žlica kakaa, 12.5 dag margarina.

 Na pola ohlađeni kolač rezati modlom za polumjesece.

 

Martina Matanović, Udruga ViVA Zagreb