Eko kutak

Smjesa za premaz debla voćaka prema recepturi Marina Fucijaša

Za uzgajivače jagoda prema preporuci Marina Fucijaša

Sadnjom biljaka protiv štetnih glodavaca u eko-vrtu

Evo što nam o suzbijanju glodavaca u ekološkom vrtu savjetuje mr. sc. Milorad Šubić u svome tekstu objavljenom u Gospodarskom listu 23/24 iz 2006. godine:

"Za proizvođače organsko-biološke hrane u vrtove se preporučuje saditi biljne vrste iz roda Fritilaria i Euphorbia. Te biljke sadrže tvari koje odbijaju voluharice. Jednako tako svježe orahovo lišće ili otopina bazgova lišća "tjera" voluharice iz vrta.

Bilje iz roda Euphorbia opasno je i za domaće ljubimce i životinje, pa ih ne preporučujemo saditi u vrtu.

Najpoznatiji predstavnici roda Fritilaria su Fritilaria – Impatiens Aurora i Fritilaria – Impatiens – Rubra, ili po hrvatskom Kockavica, u prirodi zaštićen cvijet, a čije se lukovice prodaju u MBM u Lučkom ili se mogu naručiti u AgroCroatia."

Jesenski savjeti ing. Marina Fucijaša za ekološki voćnjak

Smjesa za premaz debla voćaka prema recepturi Marina Fucijaša

1. Prvi dan pribavite vrbine šibe i nasijecite ih na dužinu cca 5 cm, te ih stavite u kantu od cca 10 litara. Nasjeckane šibe prelijte kišnicom. U nedostatku kišnice možete upotrijebiti bunarsku vodu ili vodu iz bare, a ako nemate niti to uzmite vodu iz gradskog vodovoda, ali prije toga neka odstoji otvorena barem 1 sat.
  2. Vrbine šibe trebaju stajati u toj vodi 24 sata.
  3. Sutradan pribavite 1 kg vapna, nije važno kojeg, ali je gašeno vapno bolje, 6 kg zemlje koje je izbacila krtica na površinu i 2 kg isključivo kravlje balege. Ove sastojke najbolje je miješati u mješalici za beton. Ako imate pepeo od bjelogorice možete ga dodati u smjesu.
  4. Da biste dobili potrebnu pastoznu masu treba dodati vodu u kojoj je stajala nasjeckana vrbina šiba.

Umjesto vode u kojoj je bila nasjeckana vrbina šiba može se upotrijebiti gnojnica.

Ovom smjesom ujedno hranimo drvo preko kore.

Za uzgajivače jagoda prema preporuci Marina Fucijaša

Nakon prvog ozbiljnog mraza, jagode mjesečarke bi trebalo hitno očistiti od plodova i cvjetova, kako bismo omogućili jagodi, koja je višegodišnja biljka, da ode u zimsko mirovanje. Dodavanjem   gnojiva koje u sebi sadrži fosfora - koštanog brašna, ojačat ćemo vrat jagode i sakupiti pričuvnu hranu za proljeće. Proljetni plodovi trebali bi biti veći i sočniji. Koštanog brašna dodaje se po jedna jušna žlica po sadnici jagode.

To isto koštano brašno, navodi Marin Fucijaš kao i sredstvo za prihranu voćaka u količini od 1 kg unaokolo voćke.

Na početak