IZLET U VOĆNJAK

22.4.2009., na dan planeta Zemlje, članovi Udruge Viva okupili su se u voćnjaku obitelji Krajač u Mikulićima. Gospođa Krajač je veliki zaljubljenik u voćarstvo, a to smo uočili čim smo kročili u uzorno održavan vinograd i voćnjak. Ne mali broj voćaka i vinograd od čak 700 loza gospođa Krajač uglavnom sama održava, a uspjeh i znanje u uzgoju dokazuju brojne stare ali još uvijek divne trešnje te ogromna marelica prepuna sitnih plodića. Ima tu i jabuka uglavnom na slabo bujnoj podlozi M9, koje iako bi po pravilu trebale imati oslonac, kod gospođe Krajač uspješno odolijevaju godinama samostojeće. Našlo se tu mjesta i za kruške i dunju, lijesku, maline, ribize, jagode i brajdu kivija. Toliko voća gospođa bi mogla i na tržnici prodavati no ipak joj je draže pripremati ukusnu domaću slatku zimnicu za njene unuke, a gospodin Krajač radi odlično vino koje smo kušali u njihovom podrumu.

Šetnja njihovim voćnjakom trajala je preko 2 sata koja su uz divno vrijeme i zanimljivo društvo za čas prošla. Članovi Udruge ispitivali su o sortama, orezivanju, formiranju uzgojnog oblika, zaštiti, cijepljenju ali i dogovarali razmjenu plemki za iduću sezonu. Nekoliko marelica gđa. Krajač iz godine u godinu uspješno štiti od truleži ploda i sušenja grančica pravodobnom zaštitom u punoj cvatnji s Ronilanom, cjepljarsko znanje pokazuju mladi izboji lani cijepljene jabuke (tehnikom pod koru), a ove godine iskušana je i kod nas manje poznata tehnika  „čipiranja“ ( engl. chip budding). Na jabukama smo uočili štete od jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum L.) kojeg inače gospođa uspješno suzbija.

Iako voćari i vinogradari amateri, obitelj Krajač pokazala je ogromno znanje i ljubav prema voćarstvu koji im daju dovoljno energije za održavanje ovog divnog posjeda.

Zahvaljujemo našim domaćinima na gostoprimstvu, do nekog drugog susreta u prirodi,

Udruga Viva!

članovi u razgledavanju voćnjaka

stara trešnja koja redovito rodi

nova sorta cijepljena na strau jabuku tehnikom "pod koru"

unatoč pravovremenoj zaštiti cvjetožder (jabučni cvjetar) redovit je štetnik u voćnjacima koji se nalaze blizu šume

plodovi marelice već su veličine lješnjaka, a monilije nema!

u podrumu su stare hrastove bačve s domaćim vinom (sorte graševina, chardonay i bijeli pinot)

tekst na bačvici govori sam za sebe

pogled koji smiruje - voćnjak u smiraj dana