Izvješće s 5. godišnje skupštine Udruge ViVA

24. travnja 2007. održana je peta godišnja skupština Udruge voćara i vinogradara amatera Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Na skupštini je bilo nazočno 65 članova. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika g. Zoran Žulj. Na početku je pročitano i prihvaćeno izvješće nadzornog odbora udruge. Članovi su jednoglasno prihvatili i predložene izmjene Statuta. Slijedio je izbor članova predsjedništva za iduće četverogodišnje razdoblje. Za predsjednika Udruge ponovno je izabran mr. Frane Ivković. Umjesto dosadašnjeg zamjenika predsjednika, u skladu s izmjenama Statuta izabrani su dopredsjednik za voćarstvo Zoran Žulj i dopredsjednik za vinogradarstvo Stjepan Zrinščak. Tajnik udruge je Željko Lukšić, a zapisničar Željko Blagus. Za članove predsjedništva izabrani su: Franjo Kolar, Mirjana Stajić, Mile Škeljo, Ivan Primorac, Ivan Bedić, Željko Rukavina i Đurđica Kučerauer. U nadzornom odboru su Vladimir Stajić, Martina Matanović i Danica Palinkaš.

U nastavku je predsjednik mr. Frane Ivković pohvalio članove predsjedništva za uloženo vrijeme i trud kako bi rad Udruge bio što kvalitetniji. Apelirao je na članove da ustupe svoje voćnjake i vinograde za obavljanje pokaznih vježbi rezidbe jer je to jedini način da se praktično nauči tehnike koje se primjenjuju u voćarstvu.

Prisutni su obavješteni o radu Udruge u proteklom vremenu te o kratkim TV prilozima iz voćarstva i vinogradarstva koji se objavljuju utorkom u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“.

Slijedilo je predavanje mr. Ivkovića o razmnožavanju voćaka s naglaskom na cijepljenje voćaka, kao uvod u praktični dio-radionicu o cijepljenju voćaka, koju su svi željno iščekivali.

Praktični prikaz cijepljenja voćaka održan je na otvorenom, a mnoštvo okupljenih dokaz je da  zainteresiranih za cijepljenje svake godine ima sve više. Naš vrijedni član g. Ivo Bedić detaljno je objasnio i okupljenima praktično pokazao sljedeće tehnike cijepljenja: cijepljenje pod koru, cijepljenje na raskol, cijepljenje na budni pup i cijepljenje na spavajući pup.

Krešimir Matanović, Udruga Viva