Povratak na početnu stranicu

S predavanja o ekološkom voćarstvu

Udruga ViVA Zagreb organizirala je 10. listopada 2006. u 14 sati predavanje o ekološkom voćarstvu. Ulaz je bio slobodan kako za članove, tako i za sve ostale zainteresirane. Predavanje je održano u kino-dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Vukovarskoj 78. Skupilo se oko pedeset slušača koji su vrlo pažljivo pratili izlaganja.

 

Prvo izlaganje pod nazivom „Ekološko voćarstvo“, nešto šire tematike nego što smo najavili na našim stranicama, održao je ing. elektronike Marin Fucijaš, upravitelj „Prve ekološke zadruge“. Predavanje sa sličnom temom već je održano pod organizacijom naše udruge u lipnju, ali smo ga radi velikog interesa i ograničenog vremena ponovili kako bi g. Fucijaš mogao prenijeti što više dragocjenih informacija, koje redom crpi iz vlastitog iskustva i prakse. Predavanje je započeo osnovnim principima podizanja ekološkog voćnjaka i važnosti tla, kao životne zajednice i izvora hraniva za voćke. Nastavio je osnovama gnojidbe u ekološkoj poljoprivredi, koja je nezamisliva bez uporabe organskih gnojiva, osobito stajskoga gnoja i komposta. Detaljno je objasnio tehniku aerobnog kompostiranja kako bi se proizveo kompost uz što manji gubitak hraniva, uništenje sjemena korova i patogenih mikroorganizama-uzročnika bolesti. Slijedio je pregled ostalih dozvoljenih gnojiva u ekološkoj poljoprivredi. U drugom dijelu izlaganja na red je došla ekološka zaštita bilja s detaljnim opisom pripreme biljnih čajeva i načinom uporabe. Ovaj dio predavanja svi su željno iščekivali, jer nama voćarima hobistima cilj je proizvesti voće uz što manji utrošak industrijski proizvedenih sredstava za zaštitu bilja. Saznali smo da osnova ekološke zaštite bilja zapravo leži u preventivi; uporabom ovakvih biljnih čajeva podižemo otpornost biljaka, odbijamo štetnike (biljni repelenti) ili mijenjamo uvjete koji bi pogodovali razvoju štetočinja. U nastavku je bilo riječi o kurativnoj primjeni ekoloških fungicida i insekticida na jednom ekološkom nasadu jagoda, ekološkoj gojidbi i problemima s kojima su se susretali kod prelaska s konvencionalne zaštite jagoda na ekološku. Na kraju je naglašena važnost očuvanja korisnih kukaca i drugih životinja – pčela, šišmiša, lastavica, gujavica, mrava...

 Naslov drugog izlaganja zvučao je prilično futuristički: „Primjena nanotehnologije u voćarstvu“. Samo su malobrojni znali o čemu se radi, bilo iz razgovora na sastancima članova ViVE ili iz dnevnoga tiska. Tvrtku Velebit International, zastupnika za prodaju pripravka „Megagreen“, predstavio je g. Marijan Hren, direktor. Izlaganje je započeo dipl. ing. Drago Barišić, stručni suradnik u projektu „Megagreen“ te objasnio da je pripravak Megagreen izvorni hrvatski proizvod nastao kao rezultat nanotehnologije, a registriran kao sredstvo dozvoljeno u ekološkoj zaštiti bilja u Hrvatskoj. Opisao je način proizvodnje (tribomehanička aktivacija) i kemijski sastav kao i način primjene Megagreena. Svoja osobna iskustva s primjenom Megagreena na terenu iznio je Neven Đura, dipl. ing. agronomije zaposlen u HZPSS-u, i objasnio što dobivamo uporabom ovoga pripravka: od smanjenja uporabe zaštitnih sredstava preko stimuliranja rasta poticanjem fotosinteze do smanjene uporabe gnojiva.

 

Imali smo čast ugostiti i članicu „Kluba Gaia“, mr. sc. Nedu Pagliarini. Mnogima je poznata iz članaka o bilju koje piše za dnevne novine, a ovdje je ukratko predstavila svoj Klub, koji ima više od 27.000 članova u cijelom svijetu i podijelila biltene što izlaze četiri puta godišnje, a besplatni su za sve članove.

 

Na kraju su predavači odgovarali na postavljena pitanja, a rasprava se preselila među okupljene i nastavila sve do iza 17 sati. S željom za još mnogo ovakvih predavanja lijep pozdrav do sljedećeg druženja, uz napomenu da pripremamo predavanje o cijepljenju (kalemljenje, navrtanje) voćaka, na koje nećete dugo čekati.

 

Krešimir Matanović, Udruga ViVA Zagreb