Naslovnica

S vježbe rezidbe voćaka u Gornjem Lukšiću

Treća po redu pokazna vježba orezivanja voćaka uspješno je održana u Gornjem Lukšiću. Lijepi voćnjak s pogledom na grad i prekrasan sunčani dan uljepšali su ove vježbe. U 10 sati u voćnjaku se okupilo 20 članova udruge Viva pa je mr. Frane Ivković okupljenima pokazao formiranje uzgojnog oblika i rezidbu rodnih stabala jabuke, kruške, šljive, višnje, marelice, trešnje i breskve. Bilo je tu i dobrih primjera zapuštenih voćaka s pregustom krošnjom kao i mladih sadnica kojima tek treba odrediti uzgojni oblik. Zanimljivost je da se u voćnjaku nalazi i veliko stablo oskoruše koje, kako kaže vlasnik, rodi redovito.

Rezidba trešnje

Članovi strpljivo slušaju koju granu i zašto odrezati, i prate stanje prije i nakon rezidbe.

Jabuka s pregustom krošnjom

Zbog nedostatka svjetla u unutrašnjosti krošnje, jabuka cvate samo na rubovima pa nema plodova u sredini

Jabuka nakon prorjeđivanja krošnje

Ista jabuka nakon što su uklonjene sve grane koje rastu prema unutra, okomite grane na osnovnim granama, a osnovne grane su prikraćene na postrane grane koje rastu prema van.

Ispravljanje pogrešne rezidbe - težak zadatak

Vlasnik je sve grane prikratio na pola. To se nikad ne radi jer će ispod mjesta reza izbiti mnogo okomitih grana (nastat će "metla"). Pogreška je ispravljena tako što su "batrljci" odrezani do prve postrane grane ispod mjesta reza, ili do cvjetnog pupa ako je bilo moguće.

Zahvaljujemo mr. Ivkoviću i drugim članovima koji volontiranjem u našoj Udruzi prenose znanje drugim članovima!

Do sljedećeg susreta,

srdačan pozdrav,