Pokazna vježba orezivanja

Udruga VIVA i ove godine organizira pokazne vježbe u voćnjacima. U vježbama mogu sudjelovati isključivo članovi udruge uz prethodnu prijavu.

2.2.2008. u Vrbju je organizirana prva ovogodišnja pokazna vježba orezivanja voćaka i vinove loze. Kako orezati pojedinu voćku, objasnio je i potom pokazao predsjednik naše udruge mr.sc. Frane Ivković. Škara i pila prihvatili su se i ostali „rezači amateri“ te su u voćnjaku našeg domaćina orezali lijeske, šljive, jabuke, višnje, breskve, ribiz i kupine. Na kraju smo doznali i kako se orezuje brajda loze. Članovi su od iskusnih "cjepljara" naučili osnovne tehnike cijepljenja, a neki su kući ponijeli i plemke uzete s orezanih voćkica. Nakon dva sata ugodnog druženja ostalo je još neodgovorenih pitanja no njih smo ostavili za neko sljedeće druženje na predavanju ili opet u voćnjaku. Zahvaljujemo našem domaćinu na ustupljenom voćnjaku, a vjernim članovima udruge pozdrav do nekog novog susreta!

lijeska na početku orezivanja

lijeska pred kraj orezivanja

orezivanje s velikim škarama koje olakšavaju rezanje debljih grana

pokazivanje tehnike cijepljenja pod koru