Bijeljenje voćaka radi zaštite od pucanja kore
Mnogi uopće ne znaju zašto se debla voćaka premazuju vapnom. Neupućeni misle da
se radi o uljepšavanju, pa tako debla premazuju tek u proljeće. Ali pravo
vrijeme za obijeliti voćke je upravo sada, u jesen. Debla voćaka premazujemo
kako bismo spriječili naglo zagrijavanje pod utjecajem sunčevih zraka. Naime,
nakon niskih temperatura, koje uz tlo znaju biti i nekoliko stupnjeva niže nego
u meteorološkoj kućici (
Voda
Sastojke je potrebno dobro izmiješati i dodati toliko vode da se dobije žitka smjesa koja se da nanositi četkom ili većim kistom. Prije premazivanja dobro je da smjesa odstoji 24 sata kako bi bolje prianjala na koru. Močivi sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetnike. Sol daje ljepljivost smjesi. Preporučujemo korištenje gašenog vapna (prodaje se u plastičnim kantama) jer se smjesa mnogo bolje drži na kori nego ona pripremljena od hidratiziranog vapna (vapno u vrećama). Debla voćaka premažite od zemlje pa sve do iznad račvišta grana. Naime, mjesto gdje grane izlaze iz debla osobito je osjetljivo na mrazopuc. Marelice su posebno osjetljive na pucanje kore pa ukoliko ih ne obijelite značajno smanjujete šanse da opstanu dulji niz godina. Ukoliko na deblima zamijetite pojavu pucanja kore, takve rane je dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i zatim premazati gustom otopinom modre galice. Naknadno premazivanje voćarskim voskom pomoći će zacjeljivanju.
Ovogodišnja berba jabuka dobrim je dijelom završena, a beru se još samo kasne sorte poput Granny Smith, Pink Lady, Fuji i Braeburn. Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Stoga ovdje prenosimo recept za pripremu takve otopine objavljen u emisiji „Vikend u voćnjaku“ na Radiju Sljeme (88,1 MHz).
Za pripremu otopine potrebno je:
10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)
Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo. I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.
Dobar tek.
Krešimir Matanović, Udruga ViVA Zagreb
Većina rasadnika na području grada Zagreba u svojoj ponudi ima i kontejnirane sadnice aronije i brusnice.
U prodaji se već sada (jesen 2008.) mogu naći kontejnirane višegodišnje sadnice aronija po cijeni od stotinjak kuna, a brusnice će se prodavati na proljeće.
Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) je listopadni grm
porijeklom iz Sjeverne Amerike. Ta ljekovita biljka, koju svrstavamo u skupinu
jagodičastog voća, zbog svoje otpornosti na mraz i na niske zimske temperature,
zove se još i Sibirska borovnica. Ova inače vrlo dekorativna biljka cvate
predivnim bijelim cvjetovima krajem svibnja, a plodovi dozrijevaju u rujnu i
budući da ne opadaju s biljke i ne kvare se, berbu je moguće razvući na dva
mjeseca. Iako se mogu jesti sirove, zbog svog tipičnog trpko-slatkog okusa nisu
za svačije nepce pa se najčešće prerađuju u sokove, pekmeze, likere i slično. Aronija
je prilično nezahtjevna, uspijeva i u manje plodnom tlu, koje ipak ne smije
biti previše kamenito ili močvarno. Pogodna je i za manje vrtove jer doseže
maksimalnu visinu od
Europska brusnica ( Vaccinium vitis-idaea ) je zimzeleni do
Američka brusnica
(Vaccinium macrocarpon) je veća i
robusnija od europske, ima krupnije plodove, a izdanci joj dosegnu čak 1-
Martina
Matanović, Udruga ViVA Zagreb